A Legszebb Erdélyi Magyar Dal című vetélkedőn újra megmérethették tudásukat Erdély zenekarai.

Idén második alkalommal rendezte meg az EMKISZ (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete) és a Gitár East Egyesület a Legszebb Erdélyi Magyar Dal című pályázatot az erdélyi zenekarok számára.  Huszonhat zenekar nevezett be a vetélkedőre, összesen ötvennégy dallal. A szakmai zsűriben felsorakozott: André Ferenc slammer, Sántha Zsuzsanna énekes, Balázs Imre József irodalmár és Zilahi Csaba műsorvezető.

Az estet Tamás Csilla, szervező nyitotta meg, ismertetve a verseny kritériumait. A zenekarokat amatőr és profi kategóriákba sorolva értékelték aszerint, hogy melyik zenekarnak jelent meg albuma a verseny kezdetéig.

Elsőként a profi kategória győzteseit hirdették ki. A kategóriában harmadik helyezettként végzett a kézdivásárhelyi Ego Sum zenekar Mese c. dalával. A zsűri blues alapú garázsrockként jellemezte a zenekar stílusát, ugyanakkor a laza ének és ritmus a Quimby zeneiségére emlékeztette őket. A második helyet a marosvásárhelyi Koszika & The HotShots nyerte el az Ezadal c. szerzeményével, amely még egy különdíjban is részesült. A zsűri értékelte a dalban megjelenő költői elemeket és egy jó rádiós dalként jellemezte. Az első helyen a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar végzett a Hiszek benned c. dallal. A dal jazz-pop stílusú, tipikusan rádióbarát dal, ahogyan azt a jelenlevő zsűritagok véleményezték.

A profi kategória után az amatőr kategória helyezettjeinek díjazása következett. Harmadik helyen végzett a székelyudvarhelyi Légió zenekar Játssz el egy dalt! c. szerzeményével. A zsűri véleménye szerint a dal szövegvilága egy érdekes hangulatot ragad meg, stílusában hasonló a Piramis, Karthagó és korai Edda szövegeihez.  A második helyet a marosvásárhelyi Mary Grace együttes vitte el a Nem tudom c. dalukkal. A zsűri tetszését főként a zenekar kreativitása nyerte el, amely a többi beküldött dalukban is fellelhető. Végül pedig az est másik első helyezettje szintén egy Gyergyószentmiklóson alakult zenekar lett, a Dreamland Residents, akik a Poros az ég című dalukkal nyerték el a zsűri tetszését. Kiemelték a dal ötletes szövegvilágát, amely egy érdekes, kellemes életérzést ad át.

A Transylmania zenekar versenyen kívüli különdíjban részesült, a zsűri tetszését a Kelet felé c. daluk nyerte el.

A díjkiosztót követően az első helyezést elért együttesek koncertjei biztosították a jó hangulatot. Elsőként a Dreamland Residents játszott néhány feldolgozást és saját dalokat. A közönség is bekapcsolódott és énekelte az ismertebb dalaikat.  A koncertjük végén sikerült elcsípnem a zenekar énekesnőjét, Imecs Anitát és Fülöp Lóránd gitárost. Arról kérdeztem őket, hogy milyen érzések kavarogtak bennük, amikor megszerezték az amatőr kategória első helyét. „Nagyon izgultam, mert végighallgattuk az egészet és nem hallottuk a mi nevünket. Folyamatosan felturbózódott bennem minden; hogy vajon most tényleg mi nyerjük meg ezt a kategóriát? Mert ott volt az a kritérium is, hogy lemez volt-e kiadva vagy nem. Amikor megtudtam, katarzisélményem volt, szinte a Peronhoz hasonlóan, ahol ugyanilyen boldog voltam. Szerintem mindenki így van ezzel. Az egészen csak szorongattuk egymást, hogy na, ez igen, ezt elértük.”– nyilatkozott Anita. Lóránd is meg volt elégedve az eredménnyel: „Úgy jöttem ide, hogy nem azt tartom a legfontosabbnak, hogy hányadikok leszünk, hanem már az jó, hogy a legjobb hat közé bekerültünk. Úgy, hogy tudom, hogy nagy közöm van a dalokhoz, ez egy nagy szakmai elismerés, de a zenekar többi tagjának is elismerés. Eddig ez az, amire nagyon büszke vagyok.”

Őket követte a No Sugar zenekar és rockos, bulis dalokkal pörgették fel a hangulatot. A közönségből voltak, akik táncoltak vagy énekelték is a dalokat.

A két koncert után egy ún. közös jammelés következett, amelyben a többi zenekar is megmutatkozott. A közönségből egyre többen kezdtek táncolni és kezdetét vette a rock’n’roll.

Ezúton is szeretnék gratulálni az összes zenekarnak, nagyon ügyesek voltak! Úgy gondolom, hogy Erdély tényleg büszke lehet arra, hogy ennyi tehetséges zenésze van. Reméljük, hogy jövőre is ilyen sokan jelentkeznek és ilyen színes lesz a mezőny.

Írta: Szabó Anita

Fotó: Szabó Anita,  Antal Szidónia