Második alkalommal hirdette meg idén májusban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete és a Gitár East Egyesület a Legszebb Erdélyi Magyar Dal című pályázatot az erdélyi zenekarok számára, amelynek célja a magyar nyelvű, saját szerzemények írásának és előadásának bátorítása.

Emellett a szervezők szeretnék lehetőségeikhez mérten felkarolni azon zenekarokat, akiknek még nem volt lehetőségük kilépni a világba, hogy megmutassák a tehetségüket a nagyközönség előtt.

Az idei évben huszonhat zenekar nevezett be a versenyre, összesen ötvennégy dallal, a beküldött dalokat két kategóriában (amatőr és profi) értékelték. A zsűri  (André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Sántha Zsuzsanna énekes és Zilahi Csaba műsorvezető) október folyamán meghozta a döntését a legszebb dalokról. Betűrendi sorrendben a következő dalok nyerték el a zsűri tetszését: #Ezadal (Koszika & The HotShots), Hiszek benned (No Sugar), Játsz el egy dalt! (Légió), Mese (Ego Sum), Nem tudom (Mary Grace) és Poros az ég (Dreamland Residents).lemd-2016-gala-poszter-01

A legjobb dalokat beküldő zenekarok november 12-én délután 7 órától veszik át díjaikat a Bulgakovban egy gálaest keretében, ezután 9 órától az érdeklődők megismerhetik a nyerteseket, az estet pedig egy hatalmas közös zenéléssel és utóbulival zárjuk.

A gála részleteit az esemény Facebook-oldalán lehet követni.

A döntős dalok a következő linken elérhetőek: https://soundcloud.com/emkisz/sets/galara-hangolodva