Bogányi Gergely zongoraművész erdélyi zongorabemutató turnéjának első állomása Kolozsváron volt, ahol egy ritkán hallható darabot, Ludwig van Beethoven Hammerklavier című szonátáját (Op. 106) adta elő, majd a szünetet követően Liszt Ferenc zongoraműveinek legkiemelkedőbb darabjait hallhatta az operaházat megtöltő közönség.

A Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett eseményen beszédet mondott Szőcs Géza kultúrpolitikus, aki Bogányi Gergely egyedi készítésű zongoráját, a csodazongorát is bemutató Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa volt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Bogányi Gergely nemcsak remek művész és hangszerfejlesztő, hanem igazi patrióta is. Elmondása szerint a koncert többszörös premiernek számít, mivel először csendült fel a csodazongora Kolozsváron, ugyanakkor a világ legnagyobb színpadait megjárt művész először adott nagyszabású, a széles nyilvánosságnak szóló koncertet a kincses városban.

Bogányi Gergely a koncertet követően azt nyilatkozta, kihívást jelentett számára Beethoven monumentális művét eljátszani. Nem véletlenül választotta, mert a mű minden határokat túlfeszítő monumentalitása a zongorából ered. Beethovent egy új hangszer inspirálta a darab írásakor, és ez egy összekötő kapocs közte és a német zeneszerző között. „Nem tudom, mit szólt volna a mi zongoránkhoz, de biztos, hogy az újítás őt is nagyon foglalkoztatta, mint például Bachot vagy Liszt Ferencet is” – fogalmazott. Erdélyi koncertkörútján még egyszer el fogja játszani Nagyváradon, de megjegyezte: a körút minden helyszínére más-más repertoárral készült, mert szereti, ha változatos a műsora.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

„Úgy alakult az elmúlt években, hogy az általam fejlesztett zongora ikonikus szimbóluma lett a magyar kultúrának, ezért kezdeményeztem egy Kárpát-medencei turnét, ahol ezt a hangszert megmutathatom az embereknek, hogy mindenki érezze magáénak. Számomra ez a hangszer azt jelképezi, hogy van magyar »feltámadás«, van értelme küzdeni akár még lehetetlen szituációkban is” – mondta Bogányi Gergely. Kifejtette: amikor megszületett benne a gondolat egy új zongora megalkotásáról, még senki nem hitte, hogy ez lehetséges. Nem valósulhatott volna meg, ha nem hittek volna abban, hogy a lehetetlen is lehetséges.

Azzal kapcsolatosan, hogy a hangszert csodazongorának, illetve űrzongorának is nevezik, a Kossuth-díjas művész elmondta: ezeket a jelzőket a közönség ragasztotta a zongorára. Nemcsak Magyarországon, hanem például Amerikában is – ahol nemrég lépett fel – csodazongoraként emlegetik. Ennek szerinte az az alapja, hogy csodák sorozata kellett ahhoz, hogy ez a hangszer tíz év után megszülessen. Űrzongorának futurisztikus kinézete miatt nevezik.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

„Nagyon modern, és erősen mer különbözni attól, amit eddig hallottunk. A hagyomány tiszteletéből indultunk ki a megalkotásakor, de a modernség is fontos szempont volt. A dizájn sem véletlen, fontos része a zongorának: egyrészt a hangot segíti, másrészt már megjelenésében spirituális üzenetet hordoz. A zene nem a matériának a területe, hanem a léleknek szóló üzenet. A zene lendülete olyan, mint a repülés, és azt akartam, hogy ez a zongora formájában is megjelenjen” – fogalmazott a művész. Megjegyezte: úgy érzi, ennek a zongorának Magyarországon kellett létrejönnie, mert a történelemnek ebben a korszakában fontos jövőbe mutató folyamat indult be az országban, ennek pedig kulturális vonalon előhírnöke ez a zongora.

Végezetül a jövőbeli terveiről elmondta, a zongorafejlesztés még nem fejeződött be: mindig vannak olyan területek, amit lehet és kell is fejleszteni, például a hangszer mechanikája. Bár jól működik a tradicionális mechanika, ezen a téren is vannak fejlesztési lehetőségek.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Bogányi Gergely erdélyi koncertkörútja Székelyudvarhelyen (november 2., 19 óra, Városháza), Csíkszeredában (november 3., 19 óra, Csíki Mozi) és Nagyváradon (november 5., 18 óra, Nagyváradi Állami Filharmónia) folytatódik. A művész elmondása szerint várhatóan jövő tavasszal Marosvásárhelyt is meglátogatja egy koncert erejéig. A koncertek ingyenesek, ugyanakkor jótékony célt szolgálnak: a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz csatlakozva a Magyarlapádi Szórványkollégium javára gyűjtenek.