Amilyen hihetetlennek tűnik az elhatározás, legalább olyan könnyű a kivitelezés. Az ötlet: ha a város tömbházainak cserepeit lefestenék, méghozzá úgy hogy valamilyen minta, összefüggő illusztráció rajzolódjon ki, akkor a légi felvételeken teljesen egyedi képet adhatnának a városról.

IMG_5390bA Szent György Napok Innovációs show-ján elhangzott tervet a szakma elismeréssel fogadta. Természetesen felmerültek aggodalmak, főképp a magán személyek ellenkezésével kapcsolatosan, akiket a dizájnerek a tervezett légi kép halott pixeljeivel azonosítottak. De mivel a tetők lefestése nem csak dizájn szempontjából adhatna pluszt a városnak, hanem a cserepek élettartalmat is meghosszabbítaná, jó esélyt látnak a projekt pozitív kimenetelére. A Google Maps a lehető legjobb minőségben fogja tálalni a város egyediségét, idevonzva a turistákat.

Dizájn, újítás és funkció, ez lenne az innováció, legalábbis a résztvevők szerint. Az Észműves sátor Innovációs show-jában számos cégtulajdonos beszélt terveikről és eddig elért eredményeikről.IMG_5428b

Emellett Krecht Rudolf robotkutató diák is bemutatta találmányát. A sepsiszentgyörgyi fiatal humánus céllal épített robotot, amely természeti katasztrófák esetén segíthet az eltűntek felkeresésében. A prototípus több funkcióval is bír. A legyengült áldozatoknak mesterséges adrenalin adagot lehet eljuttatni a gépezettel, és az így szerzett energialökettel könnyebb lehet a szabadulás. A fiatal kutató emellett beszélt egy másik projektjéről is, színszenzorok segítségével akar előállítani egy színváltós szövetet. A sál, amelynek árnyalatát mindig a cipőnk színéhez igazíthatunk. Számomra piacképes ötletnek tűnik.

A Krea Kids Stúdió igazgatója, Erős Sándor is beszélt munkájukról. A dizájner Mathé Réka divattervezővel együtt működteti a magániskolát. Jelenleg Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön mintegy 80 diákkal foglalkoznak. Mind céljaik, mind munkafolyamatuk teljesen egyedi a romániai tanügyben. A diákok betekinthetnek a grafika, animáció és divattervezés világába, mindezt játékosan, mégis jelentős eredményeket elérve. Nem csak azoknak a diákoknak tudnak a segítségükre lenni, akik a már említett területeken szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Egy olyan leállíthatatlan folyamatot inspirálnak – saját tapasztalatom alapján –, amely szakterülettől függetlenül segítségükre lesz a diákoknak. És most nem csupán a kreativitásra gondolok, hanem egy látásmódbeli változásra, amely egy művészeti ráérzés kialakításában lehet segítségünkre.

Pakó Szilvia