Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete és a Gitár East Egyesület második alkalommal hirdeti meg Legszebb Erdélyi Magyar Dal című pályázatát az erdélyi zenekarok számára. A pályázat beküldési határideje szeptember 30.

Idén a zsűri négy tagból áll – André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Sántha Zsuzsanna énekes és Zilahi Csaba műsorvezető. A gálaestnek és a díjkiosztónak a Bulgakov & Macskaház ad otthont, november 12-én.

plakat_lemd_2016

A pályázat célja a magyar nyelvű, saját szerzemények írásának és előadásának bátorítása, illetve azon zenekarok felkarolása, akiknek még nem volt lehetőségük kilépni a világba, hogy megmutathassák a tehetségüket a nagyközönség előtt. A tavalyi pályázat sikeresen zárult, huszonhárom zenekar nevezett be a versenybe, negyvenhét dallal. A pályázó daloknál a zsűri a szöveg minőségét, a zenei alapot és a szöveg–zene együttműködést, illetve a dal színpadképességét értékelte.  A versenybizottság végül öt helyezést és egy különdíjat osztott ki. A Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2015 címet a Bagossy Brothers Company Elviszlek című száma nyerte el. A zenekarok stúdió és TV-felvételeket, koncert-, illetve fesztivál-fellépéseket nyertek, országhatáron innen és túl.

Idén a szervezők tovább fejlesztenénk programjukat, hogy még több zenekarnak legyen lehetősége a bemutatkozásra. A pályázat szervezői idén sokkal több zenekarra számítanak, becsléseik szerint pedig  a beküldött dalok száma meghaladhatja akár a százat is. A nyertes zenekarokat 2016-ban is nívós díjakkal és fellépési lehetőségekkel jutalmaznák.

A gálát megelőzően, októberben egy koncertsorozattal lépnek fel az előző év nyertesei a Bulgakov & Macskaház pincéjében, felhívva a figyelmet a fiatal erdélyi zenészek tehetségére, valamint ugródeszkaként szolgálva nekik pályafutásuk elején.

felhivas_lemd_2016