Miért nem divatos magyarul énekelni? Angolul jobban hangzik? A helyi bandáknak miért nincsenek saját számai? Valami változóban van Kolozsváron. De vajon kik a kezdeményezők? A Legszebb Erdélyi Magyar Dal Verseny szervezőivel, Mák Arannyal és Tamás Csillával beszélgettünk.

Miről szól ez a pályázat?

Arany: A pályázat azért indult, hogy ösztönözze az erdélyi fiatal zenekarokat arra, hogy kikerüljenek a garázsból. Merjék megmutatni tehetségüket és ahelyett, hogy feldolgozásokat készítenének, inkább saját dalokat írjanak. Ha elmész egy koncertre, általában feldolgozásokat adnak elő, mert nem igazán van saját daluk.  A hangsúly azon van, hogy saját szerzeményeket játsszanak. Olyanokat, amelyek magyar nyelven íródtak, és ezzel mutassák be, hogy ennek igenis van jövője.

Honnan származik az ötlet, illetve hogyan is zajlik ez a verseny?

Arany: A Gitár East Egyesület volt az ötletgazda, akik egyben a Bulgás gitáresteket is rendezik. A pályázat júniusban volt kihirdetve, a zenekaroknak három hónapjuk volt jelentkezni. A határidő szeptember 30-án járt le, nem volt hosszabbítás, nem is akartunk.  Szeptember elején kiküldtünk még egy utolsó felhívást, hogy van még egy hónap beküldeni a dalokat.  A három tagból álló zsűri októberben értékelte a dalokat, pontozták a zenei alapot, a szöveget és a kettőnek az összhangját.  A gála november 14-én lesz. A lényeg az, hogy bárkinek van esélye megmutatni tehetségét, hiszen a pályázat nem kieséses alapon működött.

Kik azok, akik értékelik a dalokat?

Arany: A zsűri tagjai André Ferenc slammer és költő, Balázs Imre József költő-író és Zilahi Csaba, a kolozsvári rádió munkatársa, emellett külön értékelt és díjazott a debreceni Rocksuli is.  Egyébként az értékelések el fognak hangzani a gálán, valamint utólag a honlapra is felkerülnek.

Hogyan fog zajlani a gála, mire számíthatunk?

Arany: November 14-én délután öt órakor kezdődik a gála, a Bulgakov emeletén.  A zenekarok egyenként lesznek felszólítva, sajnos nem tud résztvenni minden nyertes zenekar a díjátadáson, objektív okok miatt. Egyelőre csak a díjazottak névsorát tettük közzé, a sorrendet majd a helyszínen fogjuk kihirdetni.

No és akkor hadd tudjuk meg, hogy kik a döntősök!

Arany: A versenyre 23 zenekar jelentkezett 46 dallal, amelyek közül hatot díjaztunk. Névsor szerint  a következő zenekarok kerültek be a döntőbe: Bagossy Brothers Company, Dzseztán, Ego Sum, Kevin and the Roots, Mercedes band és Stereogám.

Mi a legfontosabb üzenete a rendezvénynek?

Csilla: Hogy van értelme zenélni és van értelme magyar dalokat írni! A rendezvény által szeretnénk megteremteni a lehetőséget, hogy az emberek megismerjék a tehetséges magyar zenészeket. Kaptunk az egyik zenekartól egy nagyon kedves üzenetet. Gratuláltak és elmondták, hogy azért neveztek be, mert azt látták, hogy ebből egy olyan kezdeményezés nőhetne ki, amely által a sajtó is és mások is észreveszik, hogy vannak erdélyi zenekarok. És nem csak a felkapottak léteznek, hanem termelődnek közben mások is.

Arany: Látjuk a potenciált a fiatalokban!

Meséljetek a jövőbeli tervekről! Szeretnétek bővíteni a rendezvényt?

Csilla: Reméljük, hogy támogatottságban fog bővülni. Ahhoz képest, hogy első kiadás, nagyon jó támogatásokat kaptunk. De nyilván ha már ismerik a programot, akkor fog ez bővülni még. Reménykedünk benne, hogy több zenekar is fog nevezni. Folytatás mindenképp lesz!

Arany: Jövőre sem szeretnénk áttérni a közönségszavazásos versengésre. Egyszerűen meg akarjuk mutatni, hogy vannak emberek, akik tudnak írni, zenélni és mindezt egyedien.

Területileg bővülhet esetleg a dalverseny?

Arany: Szeretnénk erdélyi szinten maradni. Ennek ez a lényege. Lévén, hogy kisebbségben élünk, az itteni zenekarok inkább hajlanak arra, hogy idegen nyelveken adjanak elő dalokat.

Csilla: Voltak megkeresések más régiókból, hogy szeretnék átvenni magát a programot. Volt felajánlás is, hogy ha kialakul ez a rendszer és minden régióban meglesz a legszebb magyar dal, akkor annak lehetne egy döntőt tartani Magyarországon. Ilyen szempontból terjeszkednénk, ha megalakul a legfelsőbb szint és meglesznek a társszervezések, akkor mennénk tovább. De a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Verseny az mindig a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Verseny lesz!

(Hát kell ennél szebb befejezés?)

                                                                                                                                         Kolumbán Zenge