A tegnapi napon Kultivál néven kezdetét vette az újjászületett Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok az EMKE szervezésében, Kolozsváron. A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál öt régió – Délvidék, Muravidék, Felvidék, Magyarország és Erdély– sokszínű kultúráját, hagyományát tömöríti egy másfél napos rendezvénybe.

K

A rendezvény megnyitóján elsőként  Széman Péter, az EMKE elnöke köszöntötte a résztvevőket. Az elnök úr a legpatinásabb rendezvényként jellemezte a fesztivált, amely számtalan ébren töltött éjszaka, és nem várt támogatások  által jött létre.

„Újszerű kezdeményezés, viszont nem előzmény nélküli rendezvény.” – mondta Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.  A rendezvényt 1996-ban, Vajdaságban alapozták meg, amely 2004-ben vándorfesztivállá alakult. Idén, hat éves szünet után, a kincses Kolozsvár mint Európa Ifjúsági Fővárosa a kultúrát újszerűen, a fiatalság szemszögéből tárja fel. Ugyancsak Mile Lajos említette, hogy „A fiatalság–kultúra kapcsolat minőségi létezés záloga, amelynek megmentő ereje van.”

Borzási Sarolta, a Share föderáció magyar közösségért felelős alelnöke megnyitóbeszédében elmondta, hogy a Kultivál értékteremtő fesztivál nagyban hozzájárul Kolozsvár nyolc hónapon át viselő címéhez. Polyák Albert az NMI főigazgatója szerint a magyar nyelv gondolatai cselekedetben nyilvánulnak meg, ahol a tovább fejlődés, a gondolatcsere és a kapcsolatteremtés a cél. Vákár István Kolozs Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a fesztiválnak kell legyen folytatása.

A fesztivál sokszínűsége olyan közös pontot hoz létre, ahol megismerhetjük a régiók sajátosságait, ugyanakkor az egységes szándék az újrakezdés, kapcsolatteremtés, összetartás, hagyományteremtés.

Reklámok