A budavári Magyar Kultúra Alapítvány indította útjára azt a programsorozatot 1966-ban, melyből később kialakult a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok rendezvénye. Évente, augusztus 20. körül a budai várban bemutatkoztak a régiók. A programban fő helyen a néptánc-, népzene- és gasztronómiai bemutatók szerepeltek.

Az évek múlásával nemcsak az érdeklődés lankadt, hanem az újonnan alakuló programok is rászerveződtek a rendezvényre. Emiatt döntött úgy a szervezőcsapat, hogy a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napokat vándortalálkozó jelleggel szervezik tovább. A célja a régiókban élő magyarság identitástudatának erősítése, hagyományainak bemutatása, motiválása volt.

2004-ben Komáromban, 2005-ben Szabadkán, 2006-ban Lendván, 2007-ben Kolozsváron, 2008-ban Beregszászban, 2009-ben pedig Galántán került sor a rendezvényre. 2010-ben támogatás híján félbemaradt a sorozat, viszont 2015-ben kihasználva Kolozsvár Ifjúsági Főváros címét, felfrissült erővel, fiatalos programmal újraszervezik a rendezvényt Kultivál névvel.

Augusztus 14 – 15. között a Bánffy-palotában a régiókból érkező fiatal művészek fotókiállítását lehet megtekinteni. Ezen kívül színpadi produkciókkal, zenei előadásokkal és a régiók íz- és fűszervilága szerint elkészített bográcsosokkal készültek a szervezők. Este a zárógála után rendhagyó gitáresttel, ezt követően egy fergeteges Bulgakov-afterpartyval búcsúznak a szervezők.

A zárógálán felszólal Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságért felelős államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ Elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, illetve Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője. A gála keretén belül oklevélátadás is lesz: május utolsó és június első hétvégéjén, Árkoson Értékfeltárás a Helyi közösségekben címmel akkreditált képzést szervezett az RMDSZ támogatásával az EMKE és az NMI. A képzés elvégzését igazoló bizonylatokat a Kultivál gálaestjén osztják ki a szervezők.

“Eleinte rendezvényünket 25 főre terveztük, ez egy nagyobb támogatás kérdésessé válása miatt 15 főre csökkent. A támogatás kiesése és a helyi problémák miatt a kárpátaljai képviselet idén elmarad.”

Minden kultúra iránt érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre. További részletek az esemény honlapján, illetve Facebook-oldalán.

Reklámok