Az ókori görögöknél minden tavasszal ötven fiatal mámorosra itta magát és megénekelte Dionüszosznak, a bor istenének történetét. Tudtad, hogy az első lépés a görög dráma felé az volt, amikor az ötven kábult fiatal kórusából egy kilépett és eljátszotta, hogy ő Dionüszosz? Aztán jött a második, majd a harmadik színész. A nézőket pedig annyira megmozgatta és érdekelte, mi történik a színpadon, hogy idővel Athénban drámaírói versenyt is tartottak.

Zeusz lányai az ókori római világ kultúrájának és művészetének múzsái voltak. Tudtad, hogy az ábrázolásokon a kilenc lányból kettő álarcot tart a kezében? A nevetését és a sírásét! Azt már biztosan tudod, hogy a mai napig ez a két maszk szimbolizálja a színházat.

kep-nagy

A középkorban vallásos ismeretterjesztés céljából álltak színpadra a színészek, különböző bibliai és morális történeteket adtak elő. Aztán színházakat kezdtek építeni, több helyszínes drámákat kezdtek írni, és lassan elhatárolódtak az egyháztól. Egyre bámulatosabb lett a dolog. De azt tudtad, hogy Shakespeare drámái azért olyan izgalmasak és fordulatdúsak, mert akkoriban a nézők „söröztek és micseztek”, és ha nem történt semmi izgalmas és figyelemre méltó a színpadon, akkor nem is figyeltek oda? Az pedig már akkor is teljes bukást jelentett.

Gazdag, zsugori, az orvos, hős szerelmes, gőgös, szolga és a többiek. Ismered őket? Ők a commedia dell’arte jellemei, állandó típusai. A 17. században élte fénykorát ez a színház, amelynek fő jellegzetessége az, hogy nem volt dráma, amelyet előre megírt szöveg alapján adtak elő. A történetnek volt egy váza, így mindenki tudta, hogy kit alakít, de maga az előadás egy rögtönzés volt.

Dosie-I-Files-Commedia-00010

Talán hallottál már Sztanyivszlaszkijról, Grotowskiról vagy esetleg Brechtről? Ha sikerült kedvet kapnod hozzá, és szegényes írásom nem tudja kielégíteni tudásszomjad, akkor nyugodtan nézz utána, mert érdekes dolgokat találhatsz. Azt viszont még tudnod kell, hogy 1957-ben, március 27-én volt a megnyitója Párizsban a Nemzetek Színházának. Később a Nemzetközi Színházi Intézet ezt a napot választotta a színház világnapjának.

Jakabos Orsolya