Beszélgetés Szirmai Gergellyel10361115_729221943785535_1001803092_n

Nagy filmes vagy. Láttad már a legkomolyabb filmeket (az IMDb szerint). Láttad a szórakoztatásunk érdekében gyártott szappanoperákat, de csak azért, mert anyukád pont akkor nézett TV-t, amikor te ebédeltél, és nem volt más választásod. Érthető. A Titanicot is azért nézted meg, mert éppen akkor volt 100 éves évfordulója a katasztrófának, és az RTL Klubon nem volt más film. Muszáj volt megnézni. Ez is teljesen érthető, és hogy sírtál rajta?! Hát ki nem sír a Titanicon? Romantikus, dráma, akció, animáció (nem a South Parkra gondolok feltétlenül), sci-fi, és sorolhatnám a manapság igen közkedvelt sorozatokkal is. Filmek, amelyeknek rabjai vagyunk. Igen, azok vagyunk. Eufórikus hangulatod van, ha megnézel egy jó filmet: vidám vagy, meg akarod nézni még legalább egy milliószor, és haragszol, ha valaki lehúzza.

De mi van akkor, ha nem az önérzeted célzott bántása a cél, hanem a film helyes reflektorfénybe való állítása? Egyetlen film se lesz jobb a dicsérettől, vagy rosszabb, ha kritika érte. De biztosra veheted, ha megharagszol a kritikusra, akkor igaza van.

Ilyen előzmények fényében kértem fel a Hollywood Hírügynökség humorbajnok filmkritikusát, Szirmai Gergelyt egy interjúra:

Melyik film hozott ki ennyire a sodrodból, hogy elindult a Hollywood Hírügynökség?

Az első film, amivel foglalkoztam a Wanted volt, annak ellenére, hogy az a kritika sosem láttott napvilágot, annyira vacak lett. Mindettől függetlenül nem egy darab film motivált arra, hogy műsort gyártsak, hanem a műsorgyártás maga.

Mindig is kritikus szemmel néztél filmeket, vagy ez tudatos döntés volt számodra?

Nem, ez egy tanulható szakma, ami persze mint attitűd hamar feltűnhet egy ember jellemében, de mint képesség, képzés eredménye.

A barátaid szeretnek veled filmet nézni, vagy inkább egyedül hagynak a kritikák hadával?

A kritikák hála istennek mára már nem befolyásolják a filmnézési folyamatot, nem igen változik a filmezés élménye attól, hogy lesz-e belőle videó, vagy sem.

A humor mögötti üzenet célba ér, vagy legtöbbször csak a szórakoztatás marad?

Ezt a közönség dönti el, remélem, hogy az utóbbi. 🙂

 10388494_729221950452201_766767809_n

A nézőid mennyire aktívak? A feedback többnyire pozitív vagy negatív?

Nagyon aktívak, lelkesen osztják meg velem saját véleményüket a filmekről, amelyekről beszélünk. Természetesen javarészt pozitív a visszajelzés, akinek nem tetszik a műsorom, az nem nézi, és pláne nem fecsérel rám annyi időt, hogy kiosszon. 🙂

Amikor filmet elemzel, az valamilyen utánajárással párosul, vagy mindenféle előzetes munka nélkül nézed meg, majd fekteted kínpadra?

Valahogy a kritikát sokan a bántással azonosítják. Mindenesetre igyekszem a filmmel más befolyásos vélemény nélkül szembesülni. Utána persze szívesen olvasom más emberek kritikáját, de igyekszem a sajátomat személyesnek és befolyásolatlannak tartani.

Milyen az a film, amely szerinted megérdemli az Oscart?

Ami igényes, értelemmel teli, és a közönségének, nem a profitnak készül.

MELYIK A KEDVENC FILMED?!

Nincs. Hogy is lehetne, hangulata válogatja.

Volt már rá példa, hogy valaki harcba szállt az általa nagyon szeretett, általad igen lehúzott film miatt?

10370606_729221940452202_1789022120_n
Egyet értünk!

Bőven, bőven. Mindennapos dolog.

Ez a kritikus magatartás a filmek felé az életed más területeire is kihat?

Az analitikus gondolkozás mindennapossá válhat, de ahogy azt fentebb taglaltam, ez egy jellemvonás, ami példaképp az operatőröket és az újságírókat általában hajlamos jellemezni. Én is tapasztalom magamon fiatal korom óta. Nem véletlen, hogy ilyen téren akartam továbbtanulni is.

Vannak elképzeléseid arról, hogy hogyan fog működni a Hollywood Hírügynökség pár év múlva? Szeretnél rajta változtatni?

Mindennek változnia kell, ha haladni akar a korral, én úgy gondolom, a HH is bőven fog változni, de hogy milyen irányba, azt az határozza meg, hogy mire van igény. Míg jelentős szinten ez egy személyes projekt, mégiscsak embereknek gyártom, így az egyik legfontosabb tényező számomra mindig az lesz, hogy adhassak valamit a közönségemnek.

Írta: Virágh  Bernadett

Videós csatornáját az alábbi linken találjátok: LINK!

De nézzük meg a kedvenc filmkritikusunkat in ACTION: 🙂

Hírdetés