Nyíltan a homoszexualitásról

A múltban bűnnek, betegségnek, pszichés problémának tekintették a homoszexualitást, manapság már nem akkora tabu téma, mégsem beszélnek róla annyira nyíltan. Vannak országok ahol törvényesen elfogadott már a házasság is az azonos neműek között, mégis vannak fiatalok, akik nem tudják feldolgozni másságukat, és inkább feladják. Tisztában vagyunk vele, hogy a köztünk elő fiatalok mit gondolnak? Egy fiatal srác őszinte gondolatai, tapasztalatai arról, milyen is melegnek lenni a mai világban.

 • Mikor jöttél rá arra, hogy a fiúkhoz vonzódsz?conversion

Úgy hat éves lehettem, amikor láttam néhány srácot a TV-ben, és mindez furcsa reakciókat váltott ki belőlem. Tudtam, hogy ez valami rossz, nem normális, és fogalmam sem volt, hogyan kezeljem a helyzetet. Mindenképp el akartam kerülni, s nem rá koncentrálni.  De hát, mint látod, nem jött össze.

 • Barátnőd volt már ezelőtt?

Harmadik osztályos voltam, amikor jártam egy lánnyal. Arra emlékszem, hogy már akkor kis egoista voltam, ugyanis nagyon dühös lettem egyik alkalommal, amikor fényképet készített egy másik fiúval. Anyukámnak panaszoltam el mindezt. Az első nagy szerelmem is lány volt. Még most is emlékszem az első csókra…

 • És ezek után mi vezetett rá arra, hogy ennyire megnyílj mások és főleg önmagad előtt?

Három dolog: éreztem és tudtam, hogy minek örülnék legjobban, és mi tenne leginkább boldoggá, egy túlságosan direkt srác, aki megkérdezte, hogy kipróbálnék-e ezt-azt, illetve egy nagyon jó barátnőm, akivel mindent megbeszélhetek.

 • Nehéz volt elkönyvelni magadban azt, hogy más vagy?

fc,220x200,black.u3Csak én tudom, hogy hány éjszakát nem aludtam, és hányat izzadtam végig egyedül a fürdőszobában. De aztán rájöttem, hogy nem érdekel. Ez az én életem, és nem fogok hülyeséget csinálni emiatt. Hosszú időbe telt ezt elfogadni, de ma már nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült. Habár elszomorít az a tény, hogy rengeteg hozzám hasonló fiatal van, úgy fiúk, mint lányok, akik nem ennyire szerencsések, mint én. Egyedül vannak, nincs akivel megbeszéljék. Ilyenkor következik az önsanyargatás és az öngyilkosság, mert a társadalom nem fogadja el őket.

 • Párod van most?

Maradjunk annyiban, hogy egy ideje alakulgat valami.

 • Szüleid tudnak minderről?

Nem, és nem is szeretnék ezen változtatni. Ennek az oka elsősorban az, hogy más ember sem számol be szüleinek arról, hogy kivel mit csinál az ágyban, én minek tenném? Másodszor pedig tisztában vagyok azzal, hogy én miken mentem keresztül, hogy ezt feldolgozzam. Nem szeretném ezt a terhet átadni nekik is, mert ez nem olyan dolog, amin változtathatnék, ha nem úgy történnének az események, ahogyan azt én szeretném.

 • És a többi ember véleményéről és felfogásáról mit gondolsz?

Szerintem ez nagyon megoszlik. Van, aki elfogadja, támogatja, de akadnak olyanok is, akik ezt világméretű katasztrófaként kezelik. Természetesen az utóbbi esetet nem veszed számításba, és nem törődsz vele. Vegyük példának a vallást, arról sem beszélsz mindenkivel, és nem érdekel mindenki véleménye.

 • Ha esélyed lenne arra, hogy megváltoztasd az emberek véleményét a homoszexualitásról, mivel kezdenéd?9c3ce9792080d49d09d70acdba132dd5978775a6

Shut up and mind your own business (Hallgassatok, és törődjön mindenki a maga dolgával)! Olyan értelemben, hogy amíg ez nem bánt senkit, mindkét félnek jó, addig mi a gond? Sokan egy kalap alá veszik a homoszexualitást a pedofíliával vagy a nemi erőszakkal, holott semmi közük egymáshoz.  De igazából nem szeretnék semmin változtatni. Bárrmilyen témában vannak pro és kontra érvek, vélemények, ez természetes. Nekem is megvan a saját véleményem mindenről, de ha valaki azzal nem ért egyet, akkor nem fogom megállítani, és nem is fogok próbálkozni azzal, hogy meggyőzzem. Ha kérdezi, csak akkor mondom el.

 • Voltak azért nagyon negatív tapasztalataid?

Egyszer megtámadtak a parkban. De szerencsére sikerült elrendezni úgy, hogy senki se sérüljön meg nagyon.

 • Bukarestben már nagyban készülődnek a melegfelvonulásra. Ott sok, amolyan magamutogatós meleg jelenik meg. Erről mit gondolsz?

Szerintem gusztustalan. Emiatt is nehezebben fogadják el az emberek ezt az egészet. Mindazt, amit ilyen eseményekkor látnak, automatikusan a homoszexualitáshoz kötik, és általánosítanak. Nem minden meleg öltözik rózsaszínbe, nem minden meleg hord csillámporos tollakat. De ha ebből a szempontból nézzük a dolgokat, nem is csodálkozom, hogy más elítél minket. Egyetlen egy pro véleményt hallottam a felvonulásokkal kapcsolatban, és pedig az, hogy látszik, hogy nem vagyunk egyedül. De fontos az, hogy MI nem vagyunk OLYANOK, nem vagyunk AZOK, amit ők képviselnek. Ők nem azt képviselik, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, hanem valami mást, aminek semmi köze hozzám. Az embereknek meg kéne tanulniuk megkülönböztetni a melegeket, és nem rögtön általánosítani.


Ahogyan nem minden román lop, és nem minden arab terrorista, úgy nem minden meleg rózsaszín és színes tollakban szaladgál. Azok a melegek, akik átlagosan öltözködnek és viselkednek, azt nem azért teszik, mert nem merik felvállalni, hanem azért, mert ők így önmaguk, ilyen a személyiségük.

 • Egy jó tanács?

Nézz jól körül, mert talán a legjobb barátod meleg. Ne kérdezd meg tőle, csak fogadd el, ha elmondja.

Tóth Evelyntumblr_n3mxnb6BSz1s3r0s5o1_500